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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated August 2, 1996

   This is in reply to your letter of May 29, 1996, concerning the
applicability of 18 U.S.C.  § 207 to the proposed post-employment
activities of an individual who, until recently, was detailed from a State
university to [your agency] pursuant to the Intergovernmental Personnel Act
(IPA), 5 U.S.C.  §§ 3371-3376.  The individual served [in a position] at
the [agency] from February 1994 until January 1996.  He has since returned
to the faculty of the university from which he was detailed.  He has also
resumed his work as a consultant to various companies and associations.

Applicability of 18 U.S.C.  § 207

   Under the IPA, a Federal agency may arrange for an employee of an
institution of higher education to be assigned to the agency.  Such an
assignment is treated in the same way as the assignment to an agency of an
employee of a State or local government.  5 U.S.C.  § 3372(e)(2).  Under 5
U.S.C.  § 3374(a), an individual who is assigned to a Federal agency may be
"appointed" in the agency or, as in the case of the individual who served
at [your agency], may be deemed "on detail" to the agency.  Section 3374
provides that an individual on detail "is not entitled to pay from the
agency, except to the extent that the pay received from the State or local
government [or institution of higher education] is less than the
appropriate rate of pay which the duties would warrant .  .  .  ." However,
an agency may reimburse such a government or institution for the salary and
benefits paid to the individual during his participation in the program.

   While on detail to the [agency], the individual in question continued to
receive pay from the university totaling $96,688 per year, $81,800 of which
constituted his salary and $14,888 of which constituted benefits.  The
[agency] reimbursed this full amount to the university.  In addition, since
the individual was unable to engage in outside consulting during the period
of his detail, your letter indicates that the [agency] agreed to pay an
additional $38,794 per year directly to the individual "to cover the loss
of this outside income." The $38,794 figure represented the amount
necessary to cause his total annual salary (excluding benefits paid by the
university) to equal $120,594 -- the ES-6 rate of basic pay for the Senior
Executive Service (SES), including locality pay.  1



   The IPA specifically provides that an individual on detail to a Federal
agency "is deemed an employee of the agency for purposes of .  .  .
sections 203, 205, 207, 208, and 209 .  .  .  of title 18." 5 U.S.C.  §
3374(c)(2).  Pursuant to 18 U.S.C.  § 207(c)(2)(A)(ii), individuals
employed in positions for which the rate of basic pay is equal to or
greater than level V of the Executive Schedule (EL-V) are "senior
employees" subject to the one-year "cooling-off" restriction of 18 U.S.C.
§ 207(c).  When the former [agency] detailee left the agency in January
1996, the ES-6 rate of basic pay for the SES exceeded $108,200, the rate of
basic pay then payable for EL-V.  However, you argue that the individual
did not become subject to 18 U.S.C.  § 207 when he terminated his detail
with the [agency] because he was not receiving "basic pay" in excess of the
EL-V threshold.  More specifically, it is your position that "the
supplement to the detailee's salary to cover lost outside contract income
is better analogized to an allowance or fringe benefit than to basic pay."
You also argue that "the payment from the university, even though
reimbursed, does not constitute basic pay within the meaning of section
207(c)."

   The IPA provides that an individual is generally not entitled to pay
from an agency during the period of his detail.  Apparently, the [agency]
paid the supplemental $38,794 per year because it determined, in accordance
with 5 U.S.C.  § 3374(c)(1), that the individual's university pay was less
than the "appropriate rate of pay" warranted by his Federal duties.  2
Assuming this is the case, we believe it is proper to consider this
additional payment as "basic pay" rather than as analogous to an allowance
or fringe benefit.  When the [agency] supplement (excluding locality pay)
is combined with the sum of the salary and benefits paid by the university,
the individual's total compensation easily exceeds the EL-V threshold.  3

   You also suggest, however, that the $96,688 paid by the university and
reimbursed by the [agency] should not be considered "basic pay." While we
recognize that section 3374(c)(2) was enacted before 18 U.S.C.  § 207 was
amended to include section 207(c), the lawmakers who enacted the IPA
clearly contemplated that employees on loan from non-Federal entities would
have to comply with post-employment restrictions when they terminated
Government service.  4 As already noted, 5 U.S.C.  § 3374(c)(2)
specifically states that an individual on detail to a Federal agency is
considered an employee for purposes of 18 U.S.C.  § 207.  As section 207
was clearly intended to apply to individuals on detail to Federal agencies
pursuant to the IPA, we are unwilling to say that section 207 does not
apply to the individual who was on detail to the [agency] merely because a
portion of the [agency's] expenditure is properly characterized as a
"reimbursement" rather than as "pay." The individual performed duties which
the [agency] apparently determined warranted compensation in excess of the



rate of basic pay payable for EL-V.  And, in fact, the individual received
total compensation in excess of that amount.  We conclude, therefore, that
18 U.S.C.  § 207 remains applicable for the remainder of the one-year
period.

Permissibility of Proposed Activities

   If we determined 18 U.S.C.  § 207 to be applicable, you asked that we
consider whether the restriction bars certain activities proposed to be
undertaken by the former [agency] detailee.  As noted above, your letter
indicates that the individual has, since leaving the [agency], resumed the
consulting work from which he derives income from sources other than the
university "to produce various scholarly articles, studies, and reports
within his area of academic expertise." His clients include companies and
associations involved in [a certain] industry.

   Your letter advises that some of the individual's clients might "append
studies or reports that he has completed for them to comments that they
will be submitting on proceedings pending before the [agency].  .  .  ." In
some cases, both he and the client may know at the time he prepares or
submits his report to the client that his report will be appended to the
comment.  In any event, you indicate that the client will always wish to
identify the individual as the author of the report.  We are assuming,
therefore, that the former detailee will not have signed his report and
that his name will not otherwise appear on any materials to be enclosed
with the client's submission to the [agency].

   An individual subject to 18 U.S.C.  § 207 will violate the restriction
if he --

    Knowingly makes, with the intent to influence, any communication to or
    appearance before any officer or employee of the department or agency
    in which such person served within 1 year before such termination, on
    behalf  of any other person (except the United States), in connection
    with any matter on which such person seeks official action by any
    officer or employee of such department or  agency . . . .

   The first situation posed in your letter assumes that the former
detailee might submit (or have already submitted) a report to his client
with no knowledge that the report would be submitted by the client to the
[agency].  At some future time, however, the client does in fact submit the
report to the [agency] as an enclosure to its comment, and identifies the
former detailee as the author.  In these circumstances, we do not believe
the individual would violate 18 U.S.C.  § 207(c).  The submission of the
report to the Government would not have been made knowingly as required by



the statute.

   Another situation described in your letter allows for the possibility of
at least two different sets of facts.  In the case of both fact patterns,
the former detailee would know at the time he submits the report to the
client that the client intends to submit the report to the [agency], and
the client does in fact submit it to the agency.  In the first scenario,
however, the former detailee would not know at the time he submits the
report to the client that the client will identify him in its comment as
the author of the report.  In the second scenario, the individual would
know that the client will identify him as the author.

   Section 207 has long been interpreted to permit so-called
behind-the-scenes" assistance.  In regulatory guidance interpreting a prior
version of 18 U.S.C.  § 207, for example, 5 C.F.R.  § 2637.201(b)(6) makes
clear that a former employee does not "represent" another person when he
provides "in-house" assistance to that person.  The related example
indicates that a former employee may prepare a paper for her new private
sector employer describing the persons at her former agency who should be
contacted and what would be said to them concerning a certain matter.  5
Several OGE advisory letters and memoranda have made the same point
concerning the representational bars of both the prior and current versions
of 18 U.S.C.  § 207.  6

   Example 4 at section 2637.204(f) indicates that section 207 is not
violated unless the former senior employee makes a communication or
appearance to his former agency:

         Example 4: In connection with a new matter, a former senior
         employee of the Federal Food and Drug Administration, since
         retired to private law practice, is asked to consult and assist in
         the preparation of briefs to be filed with the Administration on a
         new particular matter.  He may do so, but he should not sign
         briefs or other communications or take any other action that might
         constitute an appearance.

   The example emphasizes that an individual subject to section 207 may
assist an employer or client in various ways as long as he does not make a
communication to or appearance before his former agency.

   The lawyer in the example quoted above can prepare and submit an
unsigned legal brief to his firm (or client) without violating section
207(c), even though he knows at the time that it will be forwarded to his
former agency.  Similarly, we believe that the former [agency] detailee can
submit an unsigned report to his client even though he knows that it will



eventually be forwarded to the [agency] as an enclosure to his client's
comment -- at least where the former detailee does not know that the client
will identify him to the [agency] as the author of the report.  We are
unable to say, however, whether the individual would violate section 207 in
these circumstances if he knows at the time he submits the report to his
client that he would be identified to the [agency] as the report's author.
We believe that analysis of this latter combination of facts would require
that we coordinate with the Department of Justice.

   We would also need to consult with the Department of Justice concerning
the additional fact patterns that you posed in a facsimile forwarded to
this Office by a member of your staff on June 13, 1996.  As a follow-up to
your original letter, you asked in your facsimile if the individual could
avoid a violation of 18 U.S.C.  § 207 "if he prepared the paper under a
company name ( e.g.  , the ABC Group)" -- perhaps even if the paper was
written "explicitly to influence [agency] decision making" and "it was
common knowledge that [he] was one of the few, or perhaps, the sole, member
of the ABC Group."

   We recognize that we have not addressed all fact patterns potentially
arising from the former detailee's consulting arrangements.  Of course, if
you wish, we would be happy to consult with the Department of Justice
concerning those issues discussed above which have not been resolved.
Please contact my staff if you would like us to coordinate with the
Department of Justice concerning these matters.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director

--------------------------------------------------------------------------

   1 When the direct payment from the [agency] is added to the sum of the
salary and benefits paid by the university, it appears that the individual
received compensation totaling $135,482 per year during the period of his
detail.

   2 Compare 5 C.F.R.  § 534.401(b)(1), which provides that "an appointing
authority may set the rate of pay of an individual at any ES rate upon
initial appointment to the SES .  .  .  ."

   3 We agree that 18 U.S.C.  § 207(c)(2)(A)(ii) specifically provides that



locality-based pay adjustments are not considered when determining whether
a rate of pay exceeds the EL-V threshold.

   4 The IPA, including section 3374(c)(2), was originally enacted in 1971.
Pub.  L.  91-648, Jan 5, 1971, 84 Stat.  1921.  Section 207 was added to 18
U.S.C.  § 207 by the Ethics in Government Act of 1978.  Pub.  L.  95-521,
Oct.  26, 1978, 92 Stat.  1864.

   5 While 5 C.F.R.  § 2637.201 technically relates to 18 U.S.C.  § 207(a)
-- the predecessor to current section 207(a)(1) -- its guidance concerning
"in-house" assistance is equally applicable to 18 U.S.C.  § 207(c).  Prior
to the effective date of the amendments enacted by the Ethics Reform Act of
1989, both 18 U.S.C.  § 207(a) and contained identical language describing
the nature of the representational activity prohibited.

   6 See , e.g.  , OGE Informal Advisory Letter 79 x 5 (Sept.  28, 1979)
and OGE Memorandum to Designated Agency Ethics Officials, General
Counsels,
and Inspectors General (Nov.  5, 1992).  The latter specifically provides
that section 207 "prohibits communications to and appearances before the
Government and does not prohibit 'behind-the-scenes' assistance."


